waterers way

Large open plan kitchen, living dining space on the ground floor with a master bedroom suite above.

I was appointed by the owners as a result of word of mouth recommendation.  The clients' desires were a large open plan kitchen, living dining space on the ground floor with a master bedroom suite above.

The host dwelling occupies a prominent position on an external bend in the road with a very narrow front garden, all in an irregular shaped plot.

Obtaining planning permission for an extension that could not improve this was therefore not a given. In fact the front Right Hand corner of the proposed was at the back edge of the footpath.  The Planning Dept were content with my proposals and approval was granted on the first submission without any amendments being required.  

I designed the extension to meet the clients needs, whilst complying with current Town Planning expectations of making extensions appear subservient to the host dwellings  The front wall of the first floor was set in 460mm which allowed for a mono pitch roof across the front kitchen window, breaking up what would otherwise have been a large flat expanse of face brickwork and this causes main apex of the roof to be set down creating the Planners desired subservience. 

 The clients also wanted to make a statement of high-quality design and make it different from the normal run of the mill estate type house. 

 I provided a simple kitchen layout to start them off and then the clients developed this with specialist kitchen designers, specifying all their own choices of materials.   

The master suite was created by sacrificing one of the smaller bedrooms which was changed into the access landing and a large ensuite. 

 The wow factor design statement was created by making the bedroom ceiling vaulted with Velux roof lights which in turn allowed a flank wall feature window at high level, and then the bed could be positioned across the room under it. 

As usual my service included all the Town Planning, Building Regulations and Structural Design which immediately removed any possibility of disagreement between Architects and Engineers.